Paraglidisté, pomáhejte tvořit Pilota!

Michal Brabenec - Pondělí, 07. únor 2011 22:40 Obecné
Přátelé paraglidisté. Při čtení ročníkového obsahu našeho asociačního časopisu Pilot jsem se poněkud zarazil nad počtem článků pod hlavičkou paragliding vyšlých v loňském roce...
...a i zprávy zredakce časopisu mi potvrdily současný trend: "Momentálně máme nedostatek článků s tématikou paraglidingu, které bychom mohli čtenářům předložit." Nechci fabulovat, proč tato situace nastala. Spíš bych vám rád adresoval svoji výzvu: "Časopis Pilot je médiem, které má paraglidistům sloužit pro sdělování jejich poznatků, zážitků a zkušeností a jejich předávání ostatním. Naplňme ho tak, aby bylo zábavné ho číst i publikovat v něm!"
Máte nějaký zajímavý zážitek z létání na tradičních i netradičních místech? Plán na zajímavý let? Myslíte si, že jste přišli na to, jak létat lépe? Zkušenost s nějakým kusem PG vybavení, ať už kladnou, či zápornou? Je zde zajímavá možnost sdělit to ostatním! Tady v republice není nikdo jiný, kdo by mohl napsat něco o našem sportu než my! Samozřejmě. Pokud najdete nějaký zajímavý článek v cizojazyčném prostředí, ať už na webu, nebo v časopise, můžeme požádat o povolení k publikování a článek přeložit a vydat i pro ty, kteří třeba angličtinou tolik nevládnou.
V neposlední řadě se potom jedná o odborné články. Z některých webových článků a diskuzí je možné vyvodit, že je mezi námi množství vzdělaných a vysoce kvalifikovaných letců, kteří mají k tématu co říct. Je mi jasné, že odborných článků bude vždy málo. Jsou však solí na chlebu publicistiky a vždy vyvolávají zaslouženou pozornost. Nyní. v pauze mezi dvěma sezónami, kdy bilancujeme minulou sezónu a připravujeme se na další je, domnívám se, ideální čas utřídit si myšlenky, dát je "na papír" a obohatit tak sebe i ostatní.
Samozřejmě že zprávy ze života lokálních klubů a škol a jejich akcí, které uskutečnily jsou pro nás rovněž velké téma. Nakonec bych rád připomenul i prostor pro prezentaci novinek v oblasti "šustivého hardware" který v Pilotu také je (a to nejen formou placené inzerce). Myslím, že piloti se chtějí dozvídat o tom, jaký nový padák, sedačka, nebo další vybavení je na trhu a jaké má vlastnosti a vylepšení oproti předchozí verzi. Formou recenze lze informovat podrobněji, než je obvyklé v reklamní inzerci typu "Nový padák XY je prostě nejlepší!" A tak se zde otevírá další prostor pro informace, jejichž uveřejnění je zajímavé pro piloty a nejen pro ně.
Přirozeně, se slohovou úpravou a případným naformátováním Vašeho příspěvku Vám nejlépe poradí a pomůže šéfredaktor Pilota Vojta Šaman e-mail: redakce(zavináč)laacr(tecka)cz  Jakékoli další dotazy nebo připomínky můžete adresovat na e-mail predsednictvo(zavináč)svazpg(tecka)cz. 


Abychom podpořili Vaše pisatelské úsilí, vyhlašujeme soutěž o nejlepší autorský příspěvek roku 2011. Autor vítězného článku bude odměněn částkou 5000,-Kč. Druhé a třetí místo bude oceněno částkami 3000,- a 1000,-Kč.

 
Závěrem bych rád pronesl jedno motto: LAA to nejsou nějací ONI. To jsme MY VŠICHNI. A budeme mít to, co pro sebe budeme ochotni udělat.
Letu zdar!
Michal Brabenec
předseda Svazu PG LAA ČR